Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Akaattikotilon hoito-ohjeet

 

Päivittäinen hoito

Akaattikotilon syömättömät ruoat ja vesi täytyy vaihtaa uusiin. Ulosteet pitää kerätä. Terraario tulee kostuttaa aamuin ja illoin, sekä useamminkin, jos pohjamateriaali on kuivaa. Pohjamateriaali ei saa kuitenkaan olla märkää, vaan sen pitää olla kosteaa. Muista tarkkailla kotilon vointia.

 

Viikottainen hoito

Terraario täytyy siivota. Jos kotilo on likainen, voit pestä sen hanan alla käden lämpöisellä vedellä. Kuoren voi harjata kevyesti pehmeäpäisellä hammasharjalla.

 

Muu säännölinen hoito

Kotilon tulee saada liharavintoa kerran tai pari kuukaudessa. Liharavinnoksi käy esim. raaka jauheliha tai turvotetut koiranruokanappulat.

 

Ruokinta

Kotilo voi syödä mm. kurkkua, raakaa perunaa, kylmää puuroa, lehtisalaattia ja banaania. Sille ei saa antaa suolaista tai muutenkaan maustettua ruokaa. Myöskään kuivaa ruokaa, kuten ruisleipää ei saa antaa. Jos et ole varma, voitko antaa kotilolle jotain tiettyä ruokaa, sinun tulee aina varmistaa asia, sillä jotkut ruoat voivat olla kotilolle myrkyllisiä, jolloin se voi jopa kuolla niitä syötyään. Kotilon ruoat tulee kuoria tai pestä hyvin ennen niiden tarjoamista. Se tarvitsee myös mahdollisimman monipuolisen ravinnon. 

 

 

Vitamiinit

Akaattikotilolla täytyy olla jatkuvasti esillä kalkkia. Hyvä ja pitkäkestoinen kalkinlähde on esimerkiksi seepiansuomu.

 

Terraario

Terraarion mittojen tulee olla noin 50x30cm. Terraariossa täytyy olla pohjamateriaalia. Pohjamateriaaliksi käy esimerkiksi lannoittamaton turve, jota tulisi olla sen terraarion pohjalla noin 5 cm kerros. Kotilo tarvitsee terraarioonsa laakean vesiastian, jossa ei saa kuitenkaan olla niin paljoa vettä, että kotilo voisi hukkua sinne. Terraariota sisustaessa on hyvä huomioda, ettei laita sinne mitään liian kovaa, sillä kotilo voi tipahtaa kiipeillessään. Akaattikotilo ei tarvitse erillisiä lämmittimiä, sillä sille riittää normaali huoneen lämpö. (Noin 20 astetta.)

 

Terraarion siivous

Terraariota siivotessa täytyy vaihtaa pohjamateriaali ja pestä sisusteet. Puhdista myös terraario huolellsesti. Siihen voit käyttää esimerkiksi tiskiharjaa tai pesusientä. Voit käyttää pesuun mietoa pesuainetta, jos huuhtelet sen käytöön jälkeen huolellisesti pois.

 

Kotilon kuori

Akaattikotilon sisäelimet ovat sen kuoren sisällä. Tämän takia sen kanssa tulee olla varovainen. Kotiloa ei saa nostaa sen kuoresta, jolloin kuori voi pahimmassa tapauksessa jopa irrota. (Jos kotilon haluaa irrottaa esim lasista, tulee silloin ujuttaa sormet kevyesti sen jalan alle.) Jos kotilo putoaa, sen kuoreen voi tulla vaurioita. Jos kuoressa on iso reikä, josta näkee kotilon sisälle, se todennäköisesti kuolee. Jos kotilon kuoren päässä on pieni reikä, ei ole vielä syytä huoleen. Kotilo voi myös korjata kuoren pehmeään reunaan (kasvavaan osaan) tulevat vauriot. 

 

Yleistä

Akaatikotilon latinankielinen nimi on Achatina Fulica. Se voi elää 5-7 vuotta, mutta 10 vuotiaitakin yksilöitä löytyy. Aikuisen kotilon kuori on 10-15 cm pituinen. Tiedot saattavat vaihdella lajista riipuen.

 

Huomioitavaa

Aina kotilon käsittelyn jälkeen täytyy pestä käden hyvin. Kotilo voi nimittäin kantaa salmonellaa ja rotan keuhkomatoa. 

 

Tarvikkeet

-Terraario (pakollinen)

-Suihkepullo (pakollinen)

-Tiskiharja (pakollinen)

-Kalkinlähde (pakollinen)

-Pohjamateriaali (pakollinen)

-Juoma-astia (pakollinen)

-Kiipeilyoksa

-Tekokasvi

-Piilopaikka

-Ruoka-astia

-Hammasharja

-Kuljetuslaatikko

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

©2019 AkaattiGekko - suntuubi.com