Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Leopardigekon hoito-ohjeet

 

Päivittäinen hoito

Gekon vesi täytyy vaihtaa päivittäin. Valot tulisi sammuttaa yön ajaksi, ja laittaa ne takaisin päälle aamulla. Kerää pois kaikki vastaan tulevat ulosteet ja syömättömät ruoat. Liskon hyvinvointia olisi myös hyvä tarkkailla päivittäin. Pidä leopardigekkoa kädellä, tai pidä sillä muilla tavoilla seuraa (jos gekko itse suostuu siihen).

 

Viikottainen hoito

Tee gekolle "terveystarkastus". Punnitse se keittiövaa´alla, mittaa gekko ja tarkkaile sen aktiivisuutta ja syömistä. Kirjoita tulokset ylös, jotta niitä on helpompi vertailla keskenään.

 

Muu säännöllinen hoito

Terraariolle tehdään suursiivous kahden vuoden välein. Aikuinen gekko ruokitaan joka toinen päivä.

 

Ruokinta

Aikuista gekkoa ruokitaan 2-4 kertaa viikossa, ja pientä poikasta 6-7 kertaa. Ruoan voi tarjoilla pinseteistä, sormen päästä, ruokakupista tai lisko voi itse saalistaa sen. Gekko syö jauhomatoja (jauhomatojen kasvatusohje), kotisirkkoja (kotisirkkojen kasvatusohje), buffalomatoja, sekä monia muita hyönteisiä. Leopardigekolle voi antaa myös raakaa jauhelihaa kerran kuussa. Ruoka kannattaa tarjoilla elävänä.

 

Mitä tehdä, jos leopardigekko ei syö?

Jos gekkosi ei suostu syömään, voit tarjota sille nestemäistä lihotusruokaa, eli slurrya. Tätä leopardigekko voi nuolla suoraan kiposta tai sitä voi tarjota ruiskun avulla. Ohjeet slurryn valmistamiseen täältä.

 

Vitamiinit

Leopardigekko tarvitsee D3-vitamiinia ja kalkkia. Sen ruoat täytyy pölyttää D3-vitamiinilla kerran viikossa, sekä kaikkina muina päivinä kalkkijauholla.

 

Terraario

Terraarion tulisi olla 45x60cm kokoinen, korkeudella ei ole niinkään väliä. Gekko tarvitsee terraarioonsa viileän, sekä lämpimän puolen. Lämpimälle puolelle sijoitetaan lämpömatto, joka lämpenee 40 asteeseen. Lämpimän puolen lämpötilan tulisi olla35-40 astetta. Viileän puolen lämpötilaksi riittää aivan tavallinen huoneen lämpötila. 

 

Terraarion siivous

Siivous aloitetaan ottamalla kaikki muu pois, paitsi lämpömatto. Harjaa kivet, kepit ja piilopaikat huolellisesti puhtaaksi tiskiharjalla. Hinkkaa terraarion pohja puhtaaksi pinttyneistä lioista ja hajuista. Laita pohjalle uusi pohjamateriaali ja asettele sisusteet paikoilleen. Terraarion ulkonäköä ei kannata paljoa vaihtaa, sillä se aiheuttaa gekolle stressiä.

 

Nahan lähtö

Nahan lähdön huomaa, kun gekon nahka alkaa vaalentua ja se viettää paljon aikaa sen kosteassa piilossa. Jos ylimääräistä nahkaa jää roikkumaan, niin kääri gekko kosteaan käsipyyhkeeseen, laita se johonkin ilmareikiä sisältävään laatikkoon ja odota puoli tuntia. Tämän jälkeen irrota liskon nahkaa varovasti pois.

 

Yleistä

Leopardigekko kasvaa noin 20-25cm pituiseksi. Täysi kasvuisena se painaa 60-100 grammaa, ja se elää keskimäärin 15-20 vuotta. Eublepharis macularius on leopardigekon latinankielinen nimi.

 

Huomioitavaa

Älä tee gekon lähellä äkkinäisiä liikkeitä, sillä se voi säikähtää ja pudottaa häntänsä. Älä myöskään nosta liskoa väkisin terraariosta, koska se aiheuttaa stressiä. 

 

Tarvikkeet:

-suihkepullo (pakollinen)

-tiskiharja (pakollinen)

-terraario (pakollinen)

-käsipyyhe

-kuljetuslaatikko

-kostea piilo (pakollinen)

-kuiva piilo (pakollinen)

-kiipeilyoksa

-kasvi

-kiviä

-vesikuppi (pakollinen)

-kalkkikuppi (pakollinen)

-lämpömatto (pakollinen)

-kalkkijauhe (pakollinen)

-D3-vitamiini (pakollinen)

-rouhettu seepiansuomu

-ruokaeläimet tarvikkeineen (pakollinen)

-pohjamateriaali (pakollinen)

-parafiiniöljy

 

 

 

©2019 AkaattiGekko - suntuubi.com